Niyama


De niyamas zijn shaucha, santosha, tapas, svaadhyaaya en Ieshvarapranidhaana. Dit is psychohygiëne. Hoe moet je omgaan met je eigen lichaam en geest?

Shaucha betekent reinheid, innerlijk en uiterlijk. Santosha is tevredenheid. Tel je gaven en je voordelen en lamenteer niet over wat je niet hebt. Tapas is versterving. De luxe van vandaag is de noodzaak van morgen. Beperk je behoeften. Maak het lichaam niet week en zwak. Verdraag ongemakken met de glimlach. Svaadhyaaya is studie. Studie van boeken van de hand van wijzen over datgene wat je in je diepste wezen bent. Dit houdt je enthousiasme op peil.

Leshvarapranidhaana wordt vertaald als overgave aan Ieshvara of het Aldoordringende. Het is Godbewustzijn of Zelfbewustzijn. Er is een Werkelijkheid die ongeboren en onvergankelijk is. De zintuigen kunnen haar niet waarnemen, maar door haar kracht nemen de zintuigen waar. De geest kan haar niet bevatten, maar door haar kracht denkt de geest. Ze is niet iets anders. Ze is je eigen wezenlijke Zelf.

Een spirituele leraar gaf zijn discipelen een banaan die ze moesten opeten waar niemand hen zag. Eén leerling slaagde voor de test en maakte de leraar gelukkig. Hij bracht de banaan terug, want overal zag Ieshvara hem.

Toekaaraam zegt:"Je vindt Hem niet diep onder de aarde, noch hoog in de lucht. Hij is altijd dichtbij jou. Waarom ga je dan overal op zoek?”
HomeWat is yoga?

   Bronnen van yoga
   Soorten van yoga

     Integrale yoga
       
        - Yama
        - Niyama
        - Aasana
        - Praanaayaama
        - Pratyaahaara
        - Dhaarana
        - Dhyaana
        - Samaadhi
    
     Karma yoga
    
     Gnyaana yoga

     Bhakti yoga

    
Hatha yoga

     Japa yoga