Aasana


Aasana betekent: houding. In Raaja Yoga, zoals de Yoga van Patanjali ook wordt genoemd, betekent het meer bepaald de zithouding. De houding (aasana) moet vast en gemakkelijk zijn. De aasana wordt vervolmaakt door de neiging tot beweging en vereenzelviging aan banden te leggen en door meditatie over de oneindigheid. Door meditatie over de oneindigheid wordt de geest afgeleid van het lichaam en wordt de houding vast en gemakkelijk.

Bij ons is de zithouding veelal een marteling. Je leert het maar op één manier: door oefening. Dagelijks wat Yogakriyaas en -houdingen zijn daarbij een grote hulp. Soekhaasana of de gewone kleermakerszit is voor de meeste mensen de beste houding. Met geduld bereikt de slak de ark.

Hatha yoga geeft je een betere gezondheid. Elke houding heeft een effect op een gedeelte van het organisme, het hart, de longen, de hersenen, het zenuwstelsel, de wervelkolom, de lever, de milt, de alvleesklier enz. Op die manier worden de ademhaling, de bloedsomloop, de spijsvertering enz. gunstig beïnvloed. Hatha yoga is een onfeilbaar systeem van discipline. Discipline die nodig is op het pad van Yoga.
HomeWat is yoga?

   Bronnen van yoga
   Soorten van yoga

     Integrale yoga
       
        - Yama
        - Niyama
        - Aasana
        - Praanaayaama
        - Pratyaahaara
        - Dhaarana
        - Dhyaana
        - Samaadhi
    
     Karma yoga
    
     Gnyaana yoga

     Bhakti yoga

    
Hatha yoga

     Japa yoga