Swami Sivananada


ZIJN LEVEN

Sri Swami Sivananda Saraswati werd geboren als Kuppuswamy Iyer op 8 september 1887 in Pattamadai in het zuiden van India en verliet deze aarde op 14 juli 1963 in Rishikesh.

Hij werd geboren in een klassiek brahmaans gezin en had van jongsaf al interesse voor yoga, vedanta en spiritualiteit. Hij had ook al heel vroeg een uitgesproken mededogen voor mens en dier. Om die reden werd hij dokter. In 1913 trok hij naar Maleisi├ź waar hij gedurende 10 jaar een hospitaal leidde. In 1923 keerde hij terug naar India waar hij zich helemaal wijdde aan een leven van spiritualiteit. In juni 1924 werd hij door zijn leraar (guru) Swami Vishwananda tot swami (monnik) geinitieerd en van toen af heette hij Swami Sivananda. Hij vestigde zich definitief in Rishikesh, een plaats aan de Ganges in het noorden van India.

Hij leidde daar een leven van meditatie, spiritualiteit en dienstbaarheid. Hij verzorgde gratis de zieken, armen en melaatsen die in grote getallen beroep op hem deden.In 1936 stichtte hij de 'Divine Life Society', waar Yoga Vedanta Aalst (waar wij opgeleid werden) een onderdeel van is. Hij startte ook de 'Sivananda Ashram', het spirituele centrum (klooster) dat een grote spirituele invloed ging hebben over de hele wereld - en nog steeds heeft! Hij kreeg heel wat leerlingen. Een aantal van hen verspreidde zijn boodschap van de integrale yoga over vrijwel de hele wereld.

Bekende leerlingen van Swami Sivananda zijn: Swami Chidananda, Swami Krishnananda, Swami Vishnudevananda, Swami Satchidananda, Swami Vekatesananda, Swami Satyananda, enz.

De kortste samenvatting van Swami Sivananda's kijk op een spiritueel leven is 'Be Good, Do Good' ('Wees Goed, Doe Goed'). Een andere samenvatting in zijn woorden 'Serve, Love, Give, Purify, Meditate, Realise'.

Swami Sivananda gaf de authentieke yoga een hedendaagse vorm en maakte hem zo ook toegankelijker voor het Westen. Miljoenen westerlingen kennen nu yoga en andere oude Indiase kennis en wijsheid door het werk en de inzet van Swami Sivananda en zijn vele leerlingen. Sivananda was ook een van de grote promotoren van de Ayurveda (de oude Indiase geneeskunde). Deze zeer doeltreffende geneeswijze wordt wereldwijd toegepast.

De Sivananda Ashram in Rishikesh werd door Swami Sivananda zelf opgericht. Daarnaast zijn er honderden ashrams, centra, yogascholen, spirituele groepen overal in India en de rest van de wereld, die geïnspireerd zijn door de leer van Swami Sivananda.

>>> vervolg                                                                           

HomeWat is yoga?

   Bronnen van yoga

        - Swami Sivananada         - Bhagavad Gietaa

   Soorten van yoga

Lessen

Ervaring deelnemers

Tarieven

Links